2015. november 29., vasárnap

Abu Dhabi Nagydíja

Elérkeztünk 2015 utolsó futamához… Az időmérőn szokás szerint az élen Rosberg és Hamilton, mögöttük azonban Raikkönen, miután Vettelt a Q1-ben csapata késve engedte ki, és nem tudott a Q2-be jutni. A negyedik rajtkockát nem kis meglepetésre Perez szerezte meg. 
A rajtot az éllovasok jól vették, hátrább Sainz és Hülkenberg javított jó néhány helyet. Az első körben Maldonado és Alonso ütköztek, a spanyol kapott egy áthajtásost. 


A 6. körben Ricciardo és Hülkenberg előzgették oda-vissza egymást. A 9. körben kerékcsere után Bottast rosszkor engedte ki csapata, ütközött Buttonnal, amit a finn első szárnya bánt, ráadásul kapott 5 mp büntetést is. A 14. körnél Vettel kivételével már szinte mindenki cserélt abroncsot, a német el is engedte maga mellett előbbe a frissebb gumikon futó Hamiltont, majd csapattársát, Raikkönent. A 26. körben Verstappen egy ügyes csellel úgy előzte Ericsson-t, hogy utána még ő nyithatta a hátsó szárnyát. A 33. körben Raikkönen kerékcseréjénél a jobb első nem akart lejönni, sok időt vesztett, Vettel mögé tért vissza a pályára, de két körrel később ismét visszavette a harmadik helyet. A német Ferraris a 40. körben váltott szuperlágyra, és ekkor már a hatodik helyen autózott. A 45. körben Verstappen előzte erőszakosan Buttont, aki nem hagyta magát, végül a fiatal holland 5 mp büntetést kapott. Ezidőtájt Hamilton szeretett volna változtatni a taktikán, hogy esetleg utolérje Rosberget, de a csapat ragaszkodott az eredeti elképzeléshez. 
Az első négy így egymástól tisztes távolságra érkezett a célba, ahol a hatalmas tűzijáték Rosberget köszöntötte. Dobogóra állhatott Hamilton és Raikkönen. Mögöttük Vettel (a 15. helyről), Perez, Ricciardo, Hülkenberg, Massa, Grosjean (az utolsó rajtkockából) és Kvyat szereztek pontokat.

A világbajnokság első három helye (Hamilton, Rosberg, Vettel) már korábban elkelt, a negyedik helyet végül Raikkönen szerezte meg Bottas előtt. Érdekes a csapatok végső sorrendje: elöl a 2 Mercedes, majd a 2 Ferrari, utánuk 2 Wiliams, 2 Red Bull és a 2 Force India következik.

Most 4 hónapot kell várnunk a következő futamig, 2016. márciusában immár 11 csapattal Ausztráliában randevúzik újra a Forma 1 mezőnye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése