2015. október 12., hétfő

Orosz Nagydíj

Ez a Szocsi hétvége igazán nem volt eseménytelen. Az első szabadedzés csúszott, mert egy teherautóból jó sok olaj került a pályára, a másodikat szinte teljesen elmosta az eső, a harmadikat pedig Sainz horrorbalesete miatt fejezték be hamarabb. Ráadásul a GP2 és GP3 betétfutamok is ütközésekkel voltak tele.


Az időmérőt túl sok beállítás-próbálkozás nélkül Rosberg nyerte Hamilton, Bottas és Vettel előtt.

A rajt után Raikkönen megelőzte Bottast és Vettelt, feljött a harmadik helyre.


A második kanyarban Hulkenberg megcsúszott, keresztbeállt a pályán, Ericsson már nem tudta elkerülni, de megsérült Verstappen és Grosjean autója is. A Safety Car távozta után Bottas visszaelőzte Raikkönent. A 7. körben Rosberg lelassult, majd a gázpedál hibája miatt ki is állt a versenyből, a vezetés így Hamilton ölébe hullott. Jó volt látni, hogy szombati balesete után Sainz a rajtrács végéről indulva a 11. körben már a tizenegyedik helyre tudott feljönni. A 13. körben Grosjean csapta csúnyán a falnak az autót, de szerencsére karcolás nélkül szállt ki belőle. A 17. körben szép csata alakult ki a két Ferrari között, Vettel előzött, Raikkönen a pályát kiszélesítve visszaelőzte, majd átadta a helyet a németnek. Bottas a 27. körben cserélt kereket, a két Ferrari gyors köröket tudott menni, és így Vettel négy körrel később cserélve Valtteri elé tudott visszajönni, Kiminek ez azonban méterek híján nem sikerült. A 34. kör látványos Ricciardo-Bottas-Raikkönen csatát hozott a közben magát a harmadik helyen találó Perez mögött. A 47. körben Sainz bal első fékje fogott be, világító féktárcsával csúszott ki, majd a hátsó függőleges vezérsíkot a pályára hullajtva állt félre. Ezt a darabot egy pályamunkás épphogy kivitte az odaérkező Vettel előtt. Közben Bottas és Raikkönen is elment Ricciardo mellett, aki néhány kör múlva fel is adta a versenyt. A két finn ezután megelőzte a gumijainak végére járó Perezt. Az utolsó körben néhány kanyarral a kockás zászló előtt Raikkönen elszámolt egy féktávot, és előzés helyett kiütötte Bottast a pályáról, amiért a verseny után 30 másodperces büntetést kapott.
A futamot végül Hamilton nyerte Vettel és a végtelenül boldog Perez előtt. A további sorrend Massa, Kvyat, Nasr, Maldonado, Raikkönen ( a büntetéssel), Button és Verstappen (Alonso büntetése miatt),
a Mercedes pedig már most megnyerte a konstruktőrök – pénzosztás szempontjából fontos – versenyét.

Most Amerikába költözik a mezőny, következik két hét múlva az Egyesült Államok nagydíja Austinban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése