2012. június 24., vasárnap

Európa Nagydíj

Elképesztő futam volt, szerintem az év versenye, nem hiszem, hogy lesz még egy ilyen izgalmas.
Az első, második helyről kiesett Vettel és Grosjean. Hamilton-t kiütötték az utolsó körben. Alonso duplázott, Raikkönen második, Schumacher harmadik lett.
Vettel szépen rajtolt, Grosjean feljött a 3. helyre. A 2. körben Raikkönen Maldonado-t támadta, aki kitessékelte a pályáról. Pic nekiment Karthikeyan-nak. A 13. körben Kimi megelőzte Pastor-t. A 18-20. körben nagy volt a felfordulás a boxkiállások és a tényleges előzések miatt.  A 22. körben a sorrend Vettel, Grosjean, Hamilton, Alonso, di Resta, Raikkönen, Maldonado, Massa, Hulkenberg és Button volt. Di Resta volt az egyetlen, aki még nem volt kerékcserén, csak a 24. körben. Ugyanebben a körben Senna áthajtásosat kapott, mert a 20. körben ráhúzott Kobayashi-ra. Igaz, hogy Bruno pördült meg és kapott defektet, de az ő hibája volt – messze volt még a kanyar ahhoz, hogy jobbra húzzon ennyire. A 28. körben Vergne megelőzte Kovalainen-t, majd ráhúzott. Mindketten defektet kaptak, a franciának ki kellett állnia. Vergne 10 rajthelyes büntetést kapott a brit futamra. Ez kicsit olyan volt, mint 2 éve Isztambulban Vettel és Webber esete, csak ez tisztább volt. A 29. körben bejött a Safety Car, majdnem mindenki kiment a boxba (Vettel egy körrel később). Ricciardo egy kiállással a 4. volt Vettel, Grosjean és Alonso mögött. A 34. körben a biztonsági autó kiment, Alonso megelőzte Grosjean-t, Vettel autója pedig lelassult, majd leállt. Érthetően volt dühös, mikor kiszállt, hiszen a német nagyon szépen ment és vezette volna a világbajnokságot. Massa ütközött Kobayashi-val, Kamui hibája volt, hogy Felipe defektet kapott. Ezért Kobayashi 5 rajthelyes büntetést kapott a brit nagydíjra. A 38. körben a 7. helyen autózó Webber-t Maldonado, Hulkenberg és di Resta is megelőzte. Három kör múlva Grosjean is lelassult. Nagyon sajnálom, most tényleg jól ment és szerintem több van benne, mint amit az eredményei mutatnak. Vettel autójában és Romain-éban is a generátorral volt a baj. Webber nagyon támadta Schumacher-t, de nem tudta megelőzni. A 48. körben Ricciardo ütközött Petrov-val, Vitaly-nak nem volt első szárnya. A 49. körtől Schumacher és Webber három versenyzőt is megelőzött. Az 55. körben Raikkönen megelőzte a 2. helyen autózó Hamilton-t, majdnem Maldonado is. Pár másodperccel később a venezuelai kiütötte a britet. Maldonado volt egyértelműen a hibás, de ha Hamilton nem tereli ki ennyire, akkor Pastor nem így megy vissza a pályára. Hamilton dühében kivágta a kormányt az autóból. Maldonado ezért 20 mp-es büntetést kapott, így Senna kapott 1 pontot.


Ma volt, aki örömében, volt, aki bánatában sírt (majdnem). Nem csoda, hogy Alonso meghatódott hazai közönsége előtt és Schumacher-nél sem meglepő, a sok balszerencsés verseny után, és több év után újra felállhatott a dobogóra – már nagyon megérdemelte.
Felemás érzésekkel, de szerintem ez volt eddig a legjobb futam.

Két hét múlva Silverstone, Brit Nagydíj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése