2013. március 17., vasárnap

Ausztrál Nagydíj

Az idei év első időmérője közel sem volt zökkenőmentes. A szombati kvalifikációt a Q1 után hosszas halogatás után megszakították – az eső miatt – és az időmérő többi részét vasárnapra, a futam elé tették.


A pole-ból Vettel indulhatott, mellőle csapattársa Webber, a harmadik helyről Hamilton a Mercedesszel. Őket a két Ferrari követte, Massa, Alonso sorrendben. Sebastian, ahogyan azt már tőle megszokhattuk jól rajtolt, Mark már kevésbé. Massa és Alonso felzárkózott Vettel mögé. Raikkönen támadta Hamiltont, majd simán körbeautózta. Már a 6. körben elkezdődtek a kerékcserék, a többség három kiállásos taktikán volt. Azonban volt néhány kivétel, pl. Raikkönen és a visszatérő Sutil, akik kettővel számoltak. Szinte körről körre változott, hogy éppen ki vezeti a mezőnyt, általában attól függően, hogy az adott pillanatban kinek volt kevesebb boxkiállása. A második kerékcserénél Alonso megelőzte Vettel-t – a boxban. A 25. és a 27. körben Maldonado és Rosberg versenye is véget ért, Pastor meg-, majd kicsúszott, míg Niconak műszaki hibája adódott. A 31. körben Alonso nagyot csatázott a második Hamiltonnal, Lewis nagyot fékezett, ezáltal nem tudott jól ráfordulni az ideális ívre, ezt használta ki Fernando. A 40. körtől az első helyen autózó Sutil esélyesnek tűnhetett volna a dobogóra, de még ki kellett mennie szuperlágyért – bár a csere után azok is hamar elhasználódtak.
Az ausztrál nagydíjat Raikkönen nyerte, Alonso lett a második, Vettel a harmadik. Mindhárman megérdemelték a dobogót, szemmel láthatóan ők is örültek neki. Mögöttük Massa végzett és az egyelőre nem túl megbízható Mercédesszel Hamilton, majd Webber. Utánuk a két Force India ért célba. Button és Perez közre fogta a 10. Grosjean-t. Az első versenyből nem szabad következtetést levonni, de ha a McLaren így folytatja, akkor jók lesznek a középmezőnybe. Grosjean remélhetőleg nem azért szerepelt így mert „bele lett verve”, hogy vigyázzon a többiekre. Vergne ma szintén szépen ment, míg csapattársa Ricciardo kiállt a boxba, ezzel befejezve a versenyét. A franciát három újonc követte Gutierrez, Bottas és Bianchi. Mögöttük Pic, Chilton és van der Garde végzett. Hulkenberg nem állt ma rajthoz üzemanyag-rendszeri hiba miatt.
A mai napon elég meghatározó volt a gumikopás és az ebből eredő kiállások. Valószínűleg idén is nagy, esetleg nagyobb szerepük lesz az abroncsoknak és a velük levő taktikának. 

Jövő héten Malajzia a helyszín, ugyanígy korán reggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése